zaterdag 29 oktober 2022

Tochthonden om energie te besparen. Een goed idee?

Met de huidige hoge energieprijzen wordt alles uit de kast gehaald, ook die goede oude tochthond, om de verwarmingskosten te drukken. 

Wie nog geen tochthond in de kast had liggen schaft die volgens nieuwsberichten de afgelopen weken massaal aan. Dit jaar werden in de eerste 10 maanden 6 keer meer tochthonden verkocht dan in het ganse jaar 2021. En dit ondanks de nazomer waardoor de winter eigenlijk nog moet beginnen!

Een tochthond lijkt een goed idee om zoals zijn naam aangeeft tocht te beperken en zo een aangenamer thermisch comfort te bekomen. 

Het tochtgevoel zal inderdaad verminderen maar helaas de kwaliteit van het binnenklimaat ook. 

Het wordt kiezen tussen een gezonde binnenlucht en de tochthond.


De kier onder de deur is belangrijk voor de ventilatie en dus de afvoer van vocht.


Woningen met ventilatiesysteem

 In woningen met een ventilatiesysteem dienen de kieren onder deur voor de doorstroom van lucht vanuit de "droge ruimtes" (zoals woonkamer, slaapkamer en studeerkamer)  naar de "natte ruimtes" van waaruit de vochtige binnenlucht wordt afgevoerd naar buiten. 

Een tochthond zorgt belemmert de doorstroom waardoor bepaalde ruimtes in overdruk en andere onderdruk komen te staan met alle gevolgen van dien.


Woningen zonder ventilatiesysteem

In huizen zonder ventilatiesysteem zijn kieren en spleten de enige manier om weliswaar  ongecontroleerde (zowel richting als debiet) luchtstromen te bekomen om verse lucht aan te voeren en vocht af te voeren.

In woningen zonder ventilatiesysteem is het absoluut noodzakelijk om geregeld ramen en deuren open te zeten zodat het vocht en de verontreinigde binnenlucht afgevoerd kan worden. Uiteraard vliegt de warmte dan ook naar buiten.

Een  cometer is reeds te koop voor een 20 Euro en heeft meestal ook een luchtvochtigheidsmeter. Als je het alarm van de co2-meter instelt op 1200 ppm  krijg je van zodra die waarde bereikt wordt het signaal dat het tijd is om ramen en deuren open te zetten.


Gevolgen van een te hoge luchtvochtigheid

Als de relatieve vochtigheid in het huis te hoog is voelt dit  niet alleen oncomfortabel aan maar het is ook schadelijk voor de gezondheid en slecht voor de woning. 

Wanneer de luchtvochtigheid boven de 60% komt krijg je o.a.:

  • meer kans op(chronische) bronchitis en allergische reacties (bv eczeem)
  • een gevoel van benauwdheid.
  • meer huisstofmijt en daardoor meer kans op astma
  • behang en verf die loskomt
  • een muffe geur
  • opzwellend hout waardoor bijvoorbeeld deuren gaan klemmen


Hoge luchtvochtigheid en schimmelgroei

Een tochthond in combinatie met de verwarming die lager staat of slechts enkele uren per dag aangaat kan ook voor schimmelproblemen zorgen. 

Het is niet omdat de verwarming uitgaat of een paar graden lager staat dat de vochtproductie door koken, ademen, transpiratie, douchen,…. vermindert. Door de lagere binnentemperatuur gaat bij een gelijk aantal gram damp per kilogram lucht wel de relatieve vochtigheid van de lucht stijgen. 

Door minder te stoken warmen ook de muren, vloeren, plafonds en meubels minder op en daalt hun oppervlaktetemperatuur.

Een hogere luchtvochtigheid in combinatie met oppervlaktes (hoeken, koudebruggen, achter zetel of kast,…) die kouder krijgen dan een 15 °zal het vocht doen neerslaan  op die koude plekken met zichtbare vochtvlekken tot gevolg.

De waterdamp in de lucht hoeft echter niet te condenseren om schimmelgroei mogelijk te maken, een relatieve vochtigheid van 70% is reeds voldoende.


Het is toch wat complexer dan het op het eerste zicht lijkt.

Daarnaast is vochtige lucht ook nog eens moeilijker op te warmen dan droge lucht wat dan ook weer een negatief effect heeft op de stookkosten.



Kristof Sucaet

info@energetischrenoveren.be

www.energetischrenoveren.be


Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Tochthonden om energie te besparen. Een goed idee? Met de huidige hoge energieprijzen wordt alles uit de kast gehaald, ook die goede oude to...