woensdag 26 oktober 2022

 

Energiedelen


Energiedelen met jezelf of persoon-aan-persoonverkoop tegen een prijs die hoger ligt dan het inectietarief is financieel interessant omdat het injectietarief dat je van je leverancier krijgt voor de niet zelfd geconsumeerde zonnestroom lager is dan het afnametarief die je aan je leverancier betaalt.


De niet gebruikte zonnestroom kun delen met je andere gebouwen


Wanneer je PV-panelen, een digitale meter en meerdere gebouwen of verblijfplaatsen hebt  in Vlaanderen, dan kan je sinds 1 juli de elektrictiteit die je op het ene gebouw opgewekt maar niet geconsumeerd wordt delen met je andere gebouwen.

De stroom van de zonnepanelen die je niet zelf in het gebouw waarop ze liggen onmiddelijk kunt consumeren en die anders naar het elektriciteitsnet terugvloeit, blijft een kwartier lang ter beschikking in je andere gebouwen indien je daar een aansluiting op het elektriciteitsnet hebt. 

Zo kan bijvoorbeeld stroom van de zonnepanelen op je hoofdverblijfplaats verbruikt worden in je buitenverblijf . Of kunnen bedrijven de opgewekte zonnestroom verdelen tussen hun verschillende Vlaamse vestigingen.


Je stroomoverschotten delen met iemand anders of verkopen aan iemand anders.

Heb je zelf opgewekte elektriciteit die je zelf niet onmiddelijk kunt consumeren dan kun je die sinds julie 2022 delen met of zelf verkopen aan een andere persoon.

Het niet geconsumeerde deel kon je tot juli 2020 enkel verkopen aan je energieleverancier. 

En al wat je niet zelf consumeert of kunt delen met /verkopen aan iemand anders kan je nog altijd verkopen aan je energieleverancier tegen het injectietarief.

 Afspraken over de prijs en betalingsmodaliteiten bij persoon-aan-persoonverkoop moet je onderling maken. 


Op de website van Fluvius vind je meer informatie over de voorwaarden voor energiedelen met jezelf of met iemand anders.

https://www.fluvius.be/nl/thema/zonnepanelen/delen-en-verkopen-van-energie


Kristof Sucaet
kristof@energetischrenoveren.be

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Tochthonden om energie te besparen. Een goed idee? Met de huidige hoge energieprijzen wordt alles uit de kast gehaald, ook die goede oude to...