woensdag 10 februari 2021

uw renovatie financieren


Hoe financiert u het best de renovatiewerken?









De meest interessante financieringswijze hangt af van:

  • de eigen middelen die u kunt inbrengen
  • uw maandelijkse terugbetalingsmogelijkheid
  • het kostenplaatje van de renovatie

Financieringswijze 1: hypothecaire lening


Verschilt niets t.o.v. de hypothecaire lening die u afsluit voor de aankoop van een woning.

Is enkel interessant voor grotere bedragen omwille van de aktekosten en de kosten voor een hypothecaire inschrijving. Als uw bank op basis van uw dossier akkoord gaat kan er ook geopteerd worden voor een hypothecair mandaat i.p.v. een hypothecaire inschrijving.

Door de afschaffing van de woonbonus is er in Vlaanderen geen belastingvermindering meer mogelijk als uw een hypothecaire lening afsluit om uw enige en eigen woning te renoveren.

Indien u een hypothecaire lening afsluit voor de renovatie van een tweede verblijf of opbrengsteigendom heeft u wel nog recht op een fiscaal voordeel van de federale overheid.

Financieringswijze 2: heropname van een lopende hypothecaire lening


Wanneer u reeds een lopende hypothecaire lening heeft kunt u mits betalen van dossierkosten uw bank vragen om u het deel dat reeds werd afbetaald terug te ontlenen. Deze heropname neemt niet de voorwaarden van het lopende hypothecaire krediet over maar de huidige marktvoorwaarden. 

Behalve de dossierkosten zijn er geen aktekosten en kosten verbonden aan de hypothecaire inschrijving aan een heropname van een lopende hypothecaire lening verbonden.

Financieringswijze 3: sluit een renovatielening af


De rente voor renovatieleningen ligt iets hoger dan die voor hypothecaire leningen. Voor groene investering bieden de meeste banken wel een verlaagde rentevoet.

Voordeel is wel dat er geen dossierkosten worden aangerekend.

De looptijden zijn korter dan bij een hypothecaire lening waardoor de mensualiteiten hoger zijn maar de totale intrestlasten een stuk lager.

Een renovatielening is een persoonlijke lening en dus zijn er geen aktekosten en kosten verbonden aan de hypoetacaire inschrijving aan verbonden.

Als je de renovatielening vervroegd wil terugbetalen dan zijn de boetes lager dan bij hypothecaire leningen.

Indien u een renovatielening afsluit voor een opbrengsteigendom is de rentelast een aftrekbaar.

Financieringswijze 4: spreek uw spaargeld aan


Geld dat op een spaarrekening staat brengt momenteel nauwelijks nog iets op. Als het energieverbruik van uw woning een flinke hap uit uw budget haalt dan kunt u uw spaargeld laten renderen door uw woning energetisch te renoveren.



Kristof Sucaet
kristof@energetischrenoveren.be






Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Tochthonden om energie te besparen. Een goed idee? Met de huidige hoge energieprijzen wordt alles uit de kast gehaald, ook die goede oude to...